« Edellinen

Koblaatio, Risakirurgia

Kuvaus

Smith & Nephew:n koblaatiolaitteistolla leikkaat nielurisat ja kitarisat nopeasti, turvallisesti ja ympäröivää kudosta säästäen. Koblaatio eli kontrolloitu ablaatio perustuu plasmatekniikkaan, jossa kemiallisen reaktion avulla hajoitetaan kudoksien molekyyliketjuja. Terä ei ole kuuma vaan lämpötila asettuu 40-70 asteen välille. Laitteella voi myös tyrehdyttää mahdolliset verenvuodot yksinkertaisesti painamalla jalkapolkimen oikeaa poljinta, jolloin laite ei käytä plasmatekniikkaa.

Koblaatiolaitteisto soveltuu tonsillektomiaan tai tonsillotomiaan kuin myös adenotomiaan.

Tonsillektomiassa leikkaat lymfaattisen kudoksen ja lihaksen välistä tonsillan irti. Tonsillaa kannattaa vetää poispäin lihaksesta sopivilla pihdeillä. Etuna voidaan pitää täydellistä tai lähes täydellistä lymfaattisen kudoksen poistoa. Tekniikkaa vaatii tarkuutta ja vuodot tulee hoitaa huolellisesti.

tonsillektomia

Tonsillotomiassa lymfaattinen kudos leikataan (höylätään/vuollaan) mediaali suunnasta lateraaliseen eli tonsillan päältä kohti lihasta. Etuna mm. vähemmän postoperatiivisia vuotoja ja potilaat ovat kivuttomampia heti leikkauksen jälkeen. Leikatessa liikuta terää hiljalleen edestakaisin, älä paina terää kudosta vasten voimakkaasti.

tonsillotomia

Adenotomiassa lymfaattisen kudoksen voi poistaa näkökontrollissa (peili) koblaattorin avulla samalla tavalla kuin tonsillankin eli rauhallisesti vuolemalla risan pois. Näkäkontrollin avulla vältät vahingoittamasta mm. korvatorven suuaukkoa.

adenotomia

Terät (kaikissa malleissa imu, huuhtelu ja koagulointi

PROcice Max (EIC898-01), nopein ja tehokkain terä tonsillotomiaan ja adenotomiaan. Voidaan käyttää myös tonsillektomiassa, mutta käyttäjän oltava varovainen jotta ei leikkaa lihakseen. Adenotomiaa varteen terän vartta voi hieman taivuttaa.

PROcise EZ (EIC870-01), samat ominaisuudet kuin Max -terässäkin, mutta ei niin tehokas ja soveltuvampi myös tonsillektomiaan.

EVAC 70 Xtra (EIC872-01) Pitkään käytössä ollut terä, jonka kärjessä 3 aktiivielektrodia leikkausta varten.Varsi taivutettava. Soveltuu kaikkeen risakirurgiaan.

PROcise Max esite/tekniikkakuvaus

Animaatio plasma teknologiasta

Animaatio Tonsillektomiasta